Over Deventer Op Stelten

Het internationaal buitentheaterfestival Deventer Op Stelten biedt jaarlijks ruim 150 nationale en internationale topvoorstellingen op het gebied van buitentheater in de historische binnenstad van Deventer en locaties rondom het centrum. Het festival wordt jaarlijks door duizenden bezoekers beleefd als een groots, veelzijdig, toegankelijk, uitzonderlijk en hoogstaand podiumkunstenfestival.

Sinds 1997 al toonaangevend

Deventer Op Stelten is al sinds 1997 een  toonaangevend, dynamisch en inspirerend festival. De bedenkers van het festival zijn Hein te Riele en Anjo de Bont. In 25 jaar tijd hebben zij dit festival zo bijzonder en internationaal bekend gemaakt en tot grote hoogte gebracht met nationale erkenning van het Fonds Podiumkunsten aan toe, waar Deventer Op Stelten omschreven werd als een ‘vaste waarde’ in het (inter)nationale veld van buitentheater en “Onderscheidend door hoogwaardig theater en bijzondere locaties die samen zorgen voor een heel eigen signatuur en gedragen door de eigen inwoners en tal van culturele en economische partners.”

Dit alles begon in 1997 met direct een toen al internationaal festival met bekende namen vanuit binnenland als Lex Maes en Johan Rebergen als vanuit het buitenland met Neigbourhood Watch Stilts International en Hors Strate.

Dit bleek een begin te zijn van een heel bijzonder festival. Van hoogstaand buitentheater tot openluchtvoorstellingen hoog boven het publiek, van theater op stelten tot spektakel op hoog niveau, van humoristische acts tot intieme theaterconfrontaties. Inmiddels hebben vele bekende namen uit het buiten- en straattheater in Deventer gespeeld. Sommigen van hen zelfs meerdere malen met grote uitschieters als Theater Gajes uit Deventer en Close-Act uit Tilburg. Andere gezelschappen kijken er naar uit om ooit nog eens in Deventer op het festival te mogen optreden.

De laatste jaren

De aangepaste Corona editie van 2021 werd, binnen de perken, geprogrammeerd door Huub Heye en Tanja de Ruiter van HH Producties. Deze unieke editie deed de naam Deventer Op Stelten met 30.000 bezoekers en bijna 1200 voorstellingen eer aan. Vanaf 2022 is de programmering in handen van Adrie van Essen.

Mede dankzij Fonds Podiumkunsten, Gemeente Deventer, Provincie Overijssel en vele sponsoren en vrijwilligers is het mogelijk om het allerbeste op het gebied van Europees buitentheater te laten zien.