Deventer Op Stelten terug in volle glorie

26e editie van festival Deventer Op Stelten van 7 t/m 9 juli

Tijdens het feestelijke Hanzejaar is de 26e editie van internationaal buitentheaterfestival ‘Deventer Op Stelten’. De stad is dan wederom één groot theater met in totaal ruim 150 nationale en internationale topvoorstellingen in op 13 locaties in en rondom de historische binnenstad van Deventer. Van vrijdagavond 7 t/m zondagmiddag 9 juli zijn op monumentale pleinen, in parken en straten, kerken en kleinere locaties grote en kleine buitentheatervoorstellingen te zien uit binnen- en buitenland.

Op het programma staan nationale en internationale topvoorstellingen uit Frankrijk, Duitsland, Spanje, Italië, België, Togo en Nederland. Welke theatergroepen precies naar Deventer komen, wordt half mei bekend gemaakt. Eén tipje van de sluier kunnen we al oplichten: de grote pleinvoorstellingen zijn uiteraard weer terug! Op het Grote Kerkhof staat de Nederlandse première van de indrukwekkende voorstelling Moby Dick van het Italiaanse gezelschap Teatro dei Venti.

Moby Dick – Teatro dei Venti | foto: NuNu media

Uitdagingen
De maatschappij veranderd ondertussen in snel tempo en dat heeft ook effect op het festival. Duurzaamheid, stikstof, natuurveranderingen, identiteit zijn dagelijkse thema’s waar ook theatergroepen graag invulling aan geven. Dit jaar zullen dan ook in diverse voorstellingen deze thema’s aan de orde komen. De theatergroepen nemen het publiek graag mee in deze ‘struggle’, in hun zoektocht naar een betere toekomst. Naast deze belangrijke thema’s zal er natuurlijk ook nog genoeg te lachen en te beleven zijn.

Tegelijkertijd staat het principe van een gratis toegankelijk festival onder druk. Stijgende kosten, personeelstekorten bij leveranciers en steeds hogere veiligheidseisen maken dat er continu keuzes en afwegingen gemaakt moeten worden.  Maar we blijven ons samen met onze partners, subsidienten en sponsoren inzetten voor het maximaal toegankelijk houden van het festival. Dat is immers het DNA van de Evenementenstad Deventer.

Jong talent bij Poolshoogte
Ook dit jaar is Poolshoogte weer onderdeel van Deventer Op Stelten; het makersfestival voor jongeren en jonge podiumkunst professionals. Hier kun je een weekend lang jong talent zien schitteren in het Havenkwartier.

Tijdens Poolshoogte presenteert het Theaterschip in samenwerking met Deventer Op Stelten performances van jonge podiumkunstenaars. Het werk dat je kan verwachten is gericht op een jong publiek en is brutaal, rauw, soms experimenteel en maatschappelijk geëngageerd. Poolshoogte biedt zowel ruimte aan jonge professionals als aan jongeren die aan de vooravond staan van het kunstvakonderwijs. Poolshoogte presenteert voorstellingen/performances bestaande uit acrobatiek, theater, dans en muziektheater.

‘Poolshoogte’ wordt georganiseerd i.s.m. Het Theaterschip.

Hoogtevrees terug in het Worpplantsoen
Even een break nodig van het buitentheater? Tijdens Deventer Op Stelten tovert het Burgerweeshuis het mooie Worpplantsoen weer om tot een avant-gardistisch spektakel met muziek, lekker eten & drinken, kermis en theater in een mooi decor. De jongste festivalgangers kunnen op avontuur met een ritje in een rups of vliegend tussen de boomkruinen. Het programma voor het festival is rond en bestaat uit bekende namen maar geeft ook alle ruimte aan nieuwe veelbelovende artiesten en jong talent. Meer informatie is te vinden op www.burgerweeshuis.nl

Vrijdag  7 juli
Monkey Jam 19:00 – 21:30
Droom Dit 22:15 – 23:00

Zaterdag  8 juli
Condor Gruppe: 15:00 -16:00
Bumble B Boy 16:45 – 17:45
De Jonge Boschfazant & Meindert Talma 18:30 – 19:30
Reverend Peyton’s Big Damn Band 20:15 – 21:15
Dez Mona 22:00 -23:00 

Zondag 9 juli
Wildman 12:30 – 13:15
Slim Cessna’s Auto Club 14:00 – 15:00
De Toegift – 15:45 – 16:45
Bob Wayne & The Carnies 17:30 – 18:30 

‘Hoogtevrees’ wordt georganiseerd i.s.m. Poppodium het Burgerweeshuis.