.

Programma Poolshoogte 2023 | A-Z

Jong talent bij Poolshoogte

Tijdens Poolshoogte presenteert het Theaterschip in samenwerking met Deventer Op Stelten performances van jonge podiumkunstenaars. Het werk dat je kan verwachten is gericht op een jong publiek en is brutaal, rauw, soms experimenteel en maatschappelijk geëngageerd. Het aanbod is rijk dit jaar! Naast de Buitenvoorstellingen i.s.m. Deventer Op Stelten bieden ze:

Jongerenproductiehuizen

Binnen jongerenproductiehuizen maken en bepalen de jongeren zelf wat er gemaakt wordt, een plek waar jongeren zich vrij kunnen ontwikkelen binnen de podiumkunsten. Tijdens Poolshoogte reizen diverse jongerenproductiehuizen af naar het Havenkwartier. Zo spelen theatergroep SubSub uit Almere, theaterhuis LARF! uit Brussel en Jeugdtheaterschool Zuidoost uit Amsterdam meerdere voorstellingen. Daarnaast spelen de deelnemers van de Werkplaats Theater (Het Theaterschip) meerdere korte performances.

SPREEK!

Poolshoogte biedt dit jaar drie makers trajecten. Het Theaterschip heeft makers binnen de disciplines (muziek)theater, dans, performance en circus/acrobatiek uitgenodigd om gezamenlijk of als individuele maker zich uit te spreken en een plan in te dienen. Een plan wat in vijf werkdagen kon worden gerealiseerd. De resultaten van de drie makers trajecten zie je in het Havenkwartier. En er is een ruime buitenprogrammering met onder meer Plock! van Grensgeval; voor iedereen die wel een buiten de lijntjes zou willen kleuren. Of TING / DING van Ilon Lodewijks; een speels platform dat de menselijke relaties met objecten onderzoekt.


A bit fit (10+) – Fleur en Doris (SPREEK!)

Wij laten zien hoe ‘écht’ leven kan voelen. Niet zomaar leven. Leven. In de adem van het woord. Leef. Zonder dat een app ons verteld te gaan slapen of ons zegt dat we moeten lopen. Of teveel of te weinig eten of ons juist meldt dat we uitgerust zijn terwijl dat helemaal niet zo voelt.


ARK – Dansnest (Buitenprogrammering)

Metaforisch ARK zet je stiekem aan het denken. Twee dansers moeten samen voorkomen dat een enorm object niet voorbij een desastreus kantelpunt komt. ARK van Dansnest klinkt verdraaid bekend…


De kostverlorenstraat – Jeugdtheaterschool Zuidoost (Jongerenproductiehuizen)

Kinderen en jongeren die aanmonsteren bij de JTSZO gaan een duurzame verbinding aan met kunst en cultuur. Theaterlessen blijken niet enkel een betekenisvolle hobby, maar ook een belangrijke bijdrage aan empowerment, emancipatie, cultureel en maatschappelijk bewustzijn. Ook geeft theater kinderen een uitlaatklep. Ze kunnen hun eigen ervaringen en dilemma’s verwerken in de voorstellingen. Altijd staan de geuren, kleuren, smaken, talen, rituelen, normen en waarden uit de wijk aan de basis van het lesmateriaal.


DE LEVENDE DOOD – Rosa Berman (SPREEK!)

Een ritueel om de dood beter proberen te begrijpen, geïnspireerd door het korte magisch realistische verhaal ‘De derde berusting’ van Gabriel García Marquez.


Het Hoogste woord

De Werf, een samenwerking van Theater Gajes, NJON en het Theaterschip voor zes jonge professionals, maakt met 2 muzikanten van BRUT een korte performance.  


HIERZO! – Het Theaterschip (Jongerenproductiehuizen)

In acht weken tijd hebben de deelnemers van de Werkplaats Theater hun eigen en unieke makerschap onder de loep gelegd. Wie zijn zij als maker? Waar zit hun noodzaak? Wat moet er verteld en gezien worden? De deelnemers van de Werkplaats Theater hebben onderzocht, ontdekt en ontwikkeld, wat resulteert in vier eigen en noodzakelijke performances die tijdens Poolshoogte te bewonderen zijn.  


In Big Pink Neon Letters – LARF! (Jongerenproductiehuizen)

LARF! is een artistiek theaterhuis voor kinderen en jongeren in Vlaanderen en Brussel. In al onze podiumactiviteiten verbinden we hen met professionele kunstenaars om hun artistieke ideeën te laten openbloeien. Samen met theatermaker Tom de Bleye maakten Hannah en Sylvester in een beperkte maar intense tijd een korte voorstelling over hun vriendschap. 


Oedipus – SubSub (Jongerenproductiehuizen)

Theatergroep SubSub is hèt jongerengezelschap in Almere. Ontstaan vanuit Theatergroep Suburbia, is zij sinds 2017 een zelfstandige theatergroep en produceert zij meerdere voorstellingen per jaar. SubSub is gefascineerd door het thema identiteit. Wie ben je? Waarom maak je bepaalde keuzes in je leven? En hoe ver ga je om te zijn wie je bent?


Plock! (4+) Grensgeval (Buitenprogrammering)

Schilderen op hoog niveau met Plock! De artiesten van Grensgeval proberen in Plock! een ware Jackson Pollock na te maken. Maar op gigantische hoogte is dat toch moeilijker dan gedacht.

Leuke voorstelling voor de kleintjes!