Deventer Op Stelten 2021– Binnen de Perken: Programma bekend!

‘Deventer Op Stelten 2021– Binnen de Perken’ wordt een ongekende festivaleditie. Het festival is op zoek gegaan naar een passende opzet dat binnen de beperkingen van de coronamaatregelen plaats kan vinden. Waar in andere jaren 120.000 bezoekers gedurende drie dagen van bijzondere internationale producties genoten, wordt het programma dit jaar gespreid over 10 dagen, met 1-op- 1 voorstellingen, theatrale wandelingen, installatievoorstellingen en voorstellingen voor maximaal 30 personen. En dat alles op onontdekte plekjes in de stad en plekken die je normaal niet als podium beschouwt. Hoogstaand theater met de verborgen Deventer binnenstad als decor, in een intieme setting en niet met de grote bezoekersaantallen die we gewend zijn.Er zal dit jaar ook gereserveerd moeten worden voor de voorstellingen. Een open stadsfestival zoals we gewend zijn, is in deze tijd simpelweg niet haalbaar. Er is daarom gekeken naar wat er wél mogelijk is. 

Het programma laat zien dat dit een editie is die alleen nu plaats kan vinden. Voorstellingen die raken zonder aan te raken, op solistische wijze op zoek naar je eigen identiteit, over social distancing, elkaar missen, voorstellingen die gemaakt zijn in tijden van corona. Een programma vol intieme voorstellingen, acrobatiek en circustheater, urban dance en moderne dans, poëzie en muziektheater, humoristisch en clownesk buitentheater, jong talent en meer. Er staan daarnaast veel Nederlandse theatergezelschappen op het programma, er worden 11 Nederlandse premières gespeeld en er is één wereldpremière!
Ook krijgt de samenwerking met Deventer Bijzonder (voorheen het Rode Kruis) weer vorm met een speciale voorstelling voor een select aantal bezoekers (vanwege de corona beperkingen) in één van de mooiste locaties van Deventer.

Installatievoorstellingen en theatrale wandelingen

Ilotopie foto 1

Doorlopend te zien is de wereldpremière van de installatie dRift van Ilotopie (Frankrijk). Tien dagen lang staan in de Buitengracht (Singel/Rijsterborgherpark) 100 transparante, mensachtige figuren. Een ode aan het publiek van Deventer op Stelten. De silhouetten verbeelden het leven in de stad en staan voor het stilstaan van het sociale leven. Het geringste briesje of de stroming van het water brengen de silhouetten tot leven. Een sprookjesachtige gewaarwording die mee verandert met de stand van de zon. Deze installatie leent zich voor een romantische avondwandeling langs de Buitengracht.

De installatievoorstelling ‘AnimatronieK’ van Exoot (Nederland) is een knipoog naar een wereld waarbij technologie uit de hand loopt en een robotisch dierenrijk haar intrede doet… Een audiovisuele, interactieve installatie waarbij robotica, mechanica en elektronica samensmelten en er een ‘aaibaar’ wezen ontstaan. Te zien van dinsdag 6 t/m zondag 11 juli.

De straattheater voorstelling ‘De Schildpad - Niets Doen Is Hard Werken’ van Pieter Post Productions (Nederland) is van donderdag 8 t/m zondag 11 juli te zien in een tuin aan de Rozergaarderweg. Zijn zoektocht naar het belang van luiheid en verveling levert een originele en hilarische voorstelling op vol tegenstrijdigheden. Een ware Odyssee voor het publiek en een schildpad.

Speciaal voor het festival heeft Pieter Post Productions daarnaast een wandeling gecreëerd in en rondom Deventer: ‘Wandelen met een schildpad’. Een filosofische en komische wandeling die je loopt aan de hand van een boekje. In een vreemd soort kruisweg langs 15 staties wandel je jezelf naar verlichting en een staat van heerlijk niksen.

Door een simpele spiegel laat Sonja Volmer (Nederland) met de installatievoorstelling ‘WENTEL’ deelnemers een bijzondere reis over het plafond voeren. Niemand kan zich voorstellen hoeveel effect deze beleving op lichaam en geest heeft. De enige manier om daarachter te komen is door het zelf te doen! De route loopt door de Schouwburg, en is op vrijdag 2 t/m zondag 4 juli en vrijdag 9 t/m 11 juli te beleven.

De Blauwe Vogel (België) is een interactieve theatrale wandeling van Aardvork. Het verhaal is geïnspireerd op het sprookje van de Belgische Nobelprijswinnaar Maurice Maeterlinck, maar ook op de vele legendes die er zijn over blauwe vogels: brengers van geluk. Een wandeling vol theatrale figuren, vertellingen en muziek. Doorlopend te wandelen met een mobiele telefoon van 2 t/m 11 juli.

Buitentheater in Binnentuinen

2 seconden zou het duren om deze pop-up tenten op te vouwen… Cie du Petit Monsieur (Frankrijk) laat in een voorstelling vol humor en vertedering zien dat het een bijna onmogelijke missie is. Gekleed in driedelig pak gaat hij de verkenning van de moderne tijd aan en ervaart hij tegenslagen die jong en oud vermaken. De voorstelling ‘Deux secondes!’ is van vrijdag 2 t/m zondag 4 juli te zien.

Grasshoppers foto 1 foto PR Michiel Devijver

Foto: Michiel Devijver

Van maandag 5 juli t/m donderdag 8 juli is ‘Grasshoppers’ van Circus Katoen (België) te zien op de Sluisstraathof: een weergave van de veerkracht en kwetsbaarheid van de natuur en de rol die wij als mens daarin spelen. Met een grasmat in de hoofdrol zoekt Circus Katoen naar een speelse manier om dit te verbeelden. Ze halen het stukje groen uit zijn natuurlijke habitat en brengen het boven het maaiveld met behulp van schragen, planken, touw en hun lichamen.

Cie Woest (Nederland) brengt de voorstelling ‘Lucky Shots’ terug naar Deventer: bewegingstheater in een originele en fragmentarische voorstelling, waarin het publiek absurde beelden en banale situaties voorgeschoteld krijgt. De vijf vrouwelijke performers dagen de zwaartekracht uit en proberen deze zelfs te omzeilen. In 2017 vond de première van de voorstelling plaats tijdens Deventer Op Stelten op de Nieuwe Markt. Nu passen ze de voorstelling aan voor een andere locatie in Deventer. ‘Lucky Shots’ is te zien van woensdag 7 t/m zondag 11 juli.

In ‘Goodbye Persil’ van Cie L’Abre à Vache (Frankrijk) gaan twee broers op een verdachte missie met een grijze Twingo en bivakmutsen. Een ode aan broederschap, aan spelletjes en verbeeldingskracht en vooral aan het leven! Een voorstelling vol humor, verassing en ontroering, te zien van vrijdag 9 t/m zondag 11 juli te zien op de Sluisstraathof.

Een moment van introspectie, 1-op-1 voorstellingen

In de achtertuin van het Stadhuis is de installatievoorstelling ‘NIETS’ van d.ief (België) te zien. Dieter Missiaen en Ief Gilis omarmde de leegte, corona werd hun muze en zo ontstond een onverwachte samenwerking tussen de twee artiesten. Het resultaat is een installatievoorstelling waar publiek, artiest en tijd elkaar ontmoeten. Ieder in zijn eigen kot en toch dichtbij. Wees van 2 t/m 11 juli welkom om telkens 7 minuten ‘NIETS’ te beleven.

Iris Carta foto 1

Een heerlijk moment voor jou alleen. Een tête-à-tête, tussen jou en Iris Carta (België). In dit bijzondere ‘theekransje’ krijg jij haar volle aandacht. ‘A Tea Ritual’ is onderdeel van de drieluik ‘To Mold a Better Future Together’, gecreëerd om betekenis te geven aan de huidige pandemie. Iris Carta ontwierp het ritueel als antwoord op de behoefte tot echte aandacht en verbondenheid. Een-op-een ervaring ‘A Tea Ritual’ is van vrijdag 2 t/m zondag 4 juli en van dinsdag 6 t/m donderdag 8 juli te beleven in een binnentuin in de Kleine Overstraat.

ReFlex is een intieme ervaring op minimale afstand. De korte, een-op-een installatievoorstelling van Babok (Nederland) is van woensdag 7 t/m zondag 11 juli te zien in de achtertuin van het Van Marlehuis. Het spel met licht, donker en spiegeling nodigt uit tot introspectie, maar ook tot jezelf verplaatsen in de ander. ReFlex is ontwikkeld als reactie de anderhalve meter samenleving.

Op het bijzondere dakterras van Carlos in Huis is van dinsdag 6 t/m donderdag 8 juli Wordbites (Nederland) te zien. Wordbites is een woordkunstenaar die poëtische teksten mixt met livemuziek en zang van Terence Goodmann. Pakkende performance-poëzie die kraakt, bijt of streelt. De poëzie komt dankzij de koptelefoons van ‘Wordbites Silent Poetry Disco’ heel dichtbij!

Raken zonder aan te raken

Circus Ronaldo foto 1 foto PR Frauke Verreyde

Foto: Frauke Verreyde

De voorstelling ‘Applaus’ van Circus Ronaldo (België) is ontstaan in een grote culture stilte. Het verhaal van een circus zonder publiek, de eenzaamheid van een artiest waar niemand naar kijkt, een clown zonder lach en een dichtgetimmerde ingang. Als publiek neem je geen plaats op de tribune van de circustent maar ga je van wagen naar wagen, van personage naar personage. Met je eigen ‘bubbel’ (max. 6 personen) stap je door het circus in het Worpplantsoen. Een voorstelling zonder applaus, maar vol intens verlangen.

Circus zoals je het nooit eerder zag

PanamaPictures Stripped foto 1 foto PR Jostijn Ligtvoet

Foto: Jostijn Ligtvoet

Panama Pictures (Nederland) is met twee voorstellingen te zien in de theaterzaal van Mimik van vrijdag 2 t/m zondag 4 juli. De voorstelling ‘Stripped’ is een intiem portret van een man die probeert te achterhalen wie hij in wezen is. De aerial straps dienen daarbij als verlenging van zijn lichaam, als beperking van zijn bewegingsvrijheid maar ook als opstap tot een andere werkelijkheid. In de rope-act ‘Sometimes it’s not your fault’ gaan Fynn Neb en Crispin Bade een spannende krachtmeting aan. Balancerend aan touwen dagen ze elkaar uit, tergen ze elkaars vertrouwen, vinden ze elkaar in de uitdaging – van verstild naar explosief, van alleen naar samen.

Tall Tales Company foto 1

Gebaseerd op de mathematische kunstobjecten van de Rotterdamse kunstenaar Don Satijn, onderzoekt Tall Tales Company (Nederland) in de voorstelling ‘Square Two’ hoe emotie, vorm en inhoud in wiskundige codes gevangen kunnen worden. Het resultaat is een route waarin statische kunst tot leven komt in hypnotiserende levende jongleersculpturen. Het hele gebouw van Mimik wordt van vrijdag 2 t/m zondag 4 juli gebruikt als route voor de verschillende scènes.

Sébastien Wojdan is danser, muzikant, messenwerper, acrobaat, koorddanser en jongleur en medeoprichter van de spraakmakende Cie Galapiat (Frankrijk). De circussolo ‘Marathon’, te zien vanaf een cirkelvormige tribune, gaat de uitdaging aan om helemaal alleen op scène te staan. Met de woede van de bokser, de adem van een langeafstandsloper en de vasthoudendheid van een atleet, probeert hij zijn uitgeputte en gehavende lichaam tot het uiterste te dwingen. Van vrijdag 9 t/m zondag 11 juli te zien in de grote zaal van de Schouwburg.

Knot on Hands foto 1 foto PR Kolja Huneck

Foto: Kolja Huneck

Van vrijdag 2 t/m zondag 4 juli is in de kleine zaal van de Schouwburg de voorstelling ‘Brace for Impact’ te zien. Drie acrobaten van Knot on Hands (Nederland) zoeken naar de grenzen van evenwicht en komen tot nieuwe manieren om samen door de ruimte te bewegen. Ze verkennen elkaars (on)mogelijkheden en komen erachter wat het betekent om al hun gewicht in de handen van de ander te leggen.

15ft6 foto 1

15Feet6 (België) vecht het uit op de grasmat. Gewapend met polsstokken en tape breken ze elk record op hun weg naar de top. De voorstelling ‘League & Legend’ is van 9 t/m 11 juli te zien in Burgerhaven. De zoektocht naar sportmateriaal dat kan worden getransformeerd met behulp van tape, resulteerde in een absurde reflectie op de sportwereld.

Cie Monad (Frankrijk) brengt in de voorstelling ‘Yin Zéro’ jongleren en dansen samen. Het duo voert een haast hypnotiserende derwisj dans uit waarbij de choreagrafie het ritme van de trance bepaald. De Nederlandse première van de voorstelling is van 2 t/m 4 juli te zien in de Bergkerk.

Waar urban klassiek ontmoet

Vincent Warin van Cie 3.6/3.4 (Frankrijk) neemt ons met niets meer dan een BMX en een cello mee naar een poëzie tussen absurditeiten en realiteit. Wat een solo leek blijkt een duet tussen man en fiets. Energiek en opzwepend op het ritme van de cello, tot de melodie tot rust komt en een sensueel ballet ontstaat. De voorstelling is van maandag 5 t/m woensdag 7 juli te zien in de Molenstraat (parkeerterrein).

In de solovoorstelling van Yann Lheureux (Frankrijk) worden parkour en urban hiphop dans gemixt met klassieke muziek en moderne dans. ‘Flagrant Délire’, te zien in de Molenstraat (parkeerterrein), is een woordeloze en muzikale interpretatie van de mythe van Icarus: door de tonen van Vivaldi doorstaat danser Louis Davion een repetitieve zoektocht naar identiteit. De voorstelling is te zien van vrijdag 9 t/m zondag 11 juli.

Dans en de taal van het lichaam

In ‘Engel’ van Marta en Kim (Nederland) zien we twee performers – een circusacrobate en een danser – die werken met lichaamsgewicht, momentum en richting. Een fysiek duet over de innerlijke strijd van ieder mens met de verschillende kanten van onszelf en de dingen in ons leven waar we niet direct betekenis aan kunnen geven. ‘Engel’ is van 2 t/m 4 juli te zien in de grote zaal van de Schouwburg.

Van dinsdag 6 t/m donderdag 8 juli is de voorstelling ‘One of Each’ van The Double Collectif (Nederland) te zien in de Molenstraat (parkeerterrein). Een uitnodiging om de subtiele verschillen te ontdekken die specifiek zijn voor elke danser. Niet één, maar twee lichamen, met ieder een eigen identiteit. Maar is het, na zo lang samen te hebben gedanst, nog mogelijk om weer van elkaar los te komen?

Op ’t Klooster is de korte maar intrigerende dansvoorstelling ‘No man is an Island’ van Arch8 (Nederland) te zien van vrijdag 9 t/m zondag 11 juli. In dit duet zoeken de dansers naar de grenzen van het lichamelijk vermogen. De dans onderzoekt de balans van een lichaam dat klimt en beweegt boven op de ander, zonder ook maar de grond te raken.

Cie Pernette foto 1 foto PR Michel Petit

Foto: Michel Petit

Cie Pernette (Frankrijk) brengt met hun minimalistische dans een ode aan het cultureel erfgoed. In de voorstelling ‘La Figure de l’Érosion’ wordt de kwetsbaarheid van standbeelden en monumenten langzaam zichtbaar. Via haast onmerkbare bewegingen ontstaat de ene pose na de andere, en krijgen de beelden een ziel, terwijl geluidsfragmenten ons herinneren aan de grote momenten uit onze geschiedenis. De voorstelling is te zien in de Bergkerk van vrijdag 9 t/m zondag 11 juli.

Objectentheater

Dans LAtelier foto 1 foto PR Melisa Stein

Foto: Melisa Stein

De korte voorstelling ‘Dans l’atelier’ van TOF Théâtre (België) is van vrijdag 2 t/m zondag 4 juli te zien in de theaterzaal van de Bibliotheek. Een marionet van piepschuim tiranniseert het maakproces met alle gevolgen van dien. Hij worstelt met materiaal, objecten en soms zelfs met de poppenspelers.

‘Trip Tout Petit’ is een boekingskantoor voor kleine intieme dagdroomreisjes. De voorstelling van Audrey et Moi (België) is op zaterdag 10 en zondag 11 juli te zien in de Bibliotheek. Via inventief papiertheater, pop-upsystemen, objectentheater en zelfs verassingen in de uniformpjes van twee dames wordt publiek meegevoerd naar een zelfgekozen bestemming.

‘The Tube’ van TAMTAM objectentheater (Nederland) is een eenpersoons theater in een 2.60m lange kijkbuis. Aan de ene kant wordt live gespeeld en aan de andere kant ziet de kijker visuele verhalen van 2 minuten met eigen soundtrack en een verrassende wending. Een echte intense 1-op-1 theaterervaring in zeer gecondenseerde vorm, te zien van 2 t/m 11 juli.

Identiteit en gender

Met twee performers, een violist en een onophoudelijke rij outfits brengt Zwermers (Nederland) met de voorstelling ‘Pan~// Catwalk’ een ode aan de kleurrijke en veelzijdige mens. Van versleten spijkerjack tot extravagante glitterjurk. In een constante stroom van kledingwissels onderzoeken ze de fluïditeit van onze identiteit. Dompel je van donderdag 8 t/m zondag 11 juli in de Lebuinuskerk onder in een repetitieve flow, ondersteund door een eenmansorkest.

Muziektheater

Muziektheater BOT (Nederland) staat met de nieuwe voorstelling ‘KLAP’ van 2 t/m 4 juli in Burgerhaven. De voorstelling ‘KLAP’ biedt de verbeelding een welkome quarantaineplek, in de hoop dat verandering ons troost of perspectief kan bieden. KLAP is een beeldend, visueel en muzikaal avontuur met bedrieglijk eenvoudige trucage en fysiek spel.

Het zotste orkest van het Westelijk Halfrond. Die Verdammte Spielerei (België) spelen de voorstelling ‘Herneming (van wat nog komen moest)’ van dinsdag 6 t/m donderdag 8 juli in de kerkzaal van het Penninckshuis. Typische fanfaremuziek, een polka, een radiomelodie, een vleugje klassiek of een andere geestige verrassing.

Even een break nodig van het buitentheater? ‘Hoogtevrees’ vindt dit jaar plaats in de tuin van het Burgerweeshuis van 9 t/m 11 juli. Lekker op een stoeltje genieten van heel veel bands, een hapje en een drankje. Op het programma staan onder andere Las Medicinas, Tim Knol (solo), OOOSTBLOK, Black Sea Dahu en De Niemanders. Om verzekerd te zijn van een plekje koop je vooraf een ticket dat inwisselbaar is voor drankjes. Zo voorkom je dat je voor een dichte deur staat, want vol=vol. Meer info: www.burgerweeshuis.nl
‘Hoogtevrees’ wordt georganiseerd i.s.m. Poppodium het Burgerweeshuis.

‘Deventer Op Stelten’ wordt georganiseerd door het Evenementenbureau dEVENTer. Voor de totstandkoming van het programma van deze editie is samengewerkt met Theaterbureau HH Producties. Het festival is mogelijk dankzij subsidies van de Gemeente Deventer, Provincie Overijssel en het Fonds Podiumkunsten en sponsor- en partnerships met bedrijven uit Deventer en omgeving, o.a. Witteveen+Bos, Grolsch, Centrumgarage, Drukwerkdeal.nl, Indito, Stichting Deventer Binnenstad Management (SDBM), Wolters bv, Jb Bussink, NV Bergkwartier, de horeca, ambulante handel en alle andere sponsoren van Deventer Evenementenstad.

 OPSTELTEN BINNEN DE PERKEN